Читајмо гласно

У основној школи Жикица Јовановић Шпанац у Белој Цркви двадесет осмог фебруара 2024. године обележен је Национални дан књиге. Том приликом су ученици узраста од првог до осмог разреда учествовали у акцији Друштва школских библиотекара Србије под слоганом Читајмо гласно. Дешавање је почело у школи у једанаест часова када су се као читаоци представили ученици од првог до четвртог разреда. Након тога ученици старијих разреда су наставили са акцијом гласног читања у школском дворишту и код цркве у близини школе. На овај начин подсетили смо се колико је читање важно и корисно. Ученици су читали најразличитије текстове, почевши од кратких умотворина усменог порекла као што су пословице или загонетке, преко поучних прича до песама, поема или одломака из приповедака и романа домаћих и страних аутора.

Акција читања привукла је многе ученике који су своје текстове бирали самостално према својим интересовањима или уз помоћ професора српског језика и школског библиотекара. Читање је пропраћено коментарима информативног садржаја као и разменом мишљења о појединим изабраним текстовима.

Организовањем овог дешавања школа је подстакла ученике да увиде начин на који се само умеће читања усавршава вежбањем кроз године предодређене за основно образовање. Подсетили смо се колико је читање важно, као један од темеља основне културе, оно нас опомиње на бригу о матерњем језику, о сопственој историји, традицији и култури. На крају смо са ученицима могли закључити да је читање награда само по себи, да за сваки укус и интересовање постоји књига, да нас књига може повезати са људима, са прошлошћу и будућношћу, са стварним и нестварним световима. Драго нам је да су наши ученици учинили најважнији корак који се од њих очекује, да су се латили књиге која је упркос свом неисцрпном богатству стрпљива и ненаметљива у намери да буде корисна.